Een onsje meer regels, graag.

Een onsje meer regels, graag. Het klinkt u misschien vreemd in de oren. Al helemaal als we terugdenken aan het reclamespotje met het meisje in het zwembad dat haar Paarse Krokodil probeert terug te krijgen, nadat ze hem vergeten is. Toch is het een strategie die grote organisaties al jaren lang, en startups sinds kort, in hun voordeel toepassen. Belangrijk hierbij is dat deze organisaties precies weten welke extra regels ze gecreëerd willen hebben zodat ze deze in hun voordeel kunnen toepassen. Het tegenovergestelde van deze situatie zijn regels die worden gecreëerd uit een reflex, bijvoorbeeld door politieke druk of één schrijnend geval in het nieuws. Dit zijn vaak ‘waardeloze’ regels. Waardeloze regels zijn regels waar niemand op zit te wachten en uiteindelijk meer kosten dan ze opleveren. Een andere vorm van ‘waardeloze’ regels zijn regels waarbinnen een bedrijf of burger de principes achter de regels kan overtreden zonder de regels zelf te overtreden. Dat beide situaties lang kunnen voort bestaan komt doordat het vaak lang duurt voordat regels veranderd kunnen worden.

Na afloop van deze lezing kunt een onderscheid maken tussen regels die waarde toevoegen en waardeloze regels, waarna u kunt beginnen met u plannen voor een regel detox of het ‘hacken’ van de wet.

 

Onderstaand een overzicht van enkele verschillende onderwerpen die tijdens de sessie Een onsje meer regels, graag aan bod komen:

  

RiscoRegel Reflex en Spookregels:

Eén case per jaar, één schrijnend geval in het nieuws of politieke druk. Het resultaat: meer toezicht, nieuwe regelgeving, hogere normen of extra voorzieningen. Deze reacties zijn meestal niet nodig en zijn een overreactie. Een overreactie op risico’s met nieuwe regels wordt de risico-regelreflex genoemd. De risico-regelreflex kan leiden tot dure maatregelen en onbedoelde effecten en vaak ook tot spookregels. Spookregels zijn regels die wel worden nageleefd en waarvoor dus kosten worden gemaakt, maar waarvan niemand vind dat ze gevolgd hoeven te worden. Een verspilling van mankracht, tijd en geld! Hoe kun je omgaan met de risico regel reflex en het voorkomen van spookregels?

 

Regel Detox:

U wilt de nietjes in de nietmachine bijvullen, maar moet daarvoor eerst in drievoud toestemming vragen. Mogelijk zijn er dan teveel regels in uw organisatie en is het tijd voor een regel-detox. Vaak zijn er in organisaties te veel regels. Regels die geen waarde meer toevoegen aan de organisatie en haar werkzaamheden. Het is dan van belang om onmiddellijk te beginnen met afkicken en alleen de noodzakelijke regels in stand te houden. Dit is voor veel organisaties moeilijk, omdat het betekent dat je los moeten laten en bevoegdheden overdraagt aan medewerkers. Wat is een regel detox en waarom kan deze goed zijn voor uw organisatie?

  

Principes versus Regels:

De regel stelt dat u geen alcohol mag drinken. U eet nu een bierpil die dezelfde hoeveelheid alcohol in uw lichaam aanbrengt. U houdt zich nu netjes aan de regels maar niet aan het principe. Een simpel voorbeeld maar in de praktijk gebeurt dit bij veel ingewikkeldere regels regelmatig. Ook worden regels vaak overtreden omdat het ‘waardeloze’ regels zijn. Hoe brengt u waarde terug in de regels? En zijn regels dan wel het geschikte middel of moet u met principes gaan werken? Een spagaat? Zeker! Maar wel één waar u over na dient te denken.

Regulatory Hacking:

Regulatory hacking is een activiteit/toolkit die al langer wordt gebruikt door grote organisaties, maar steeds meer wordt ingezet door startups. AirBNB, MagicLeap, OPower en Uber zijn vier voorbeelden van startups die regulatory hacking toepassen om de groei van hun organisatie te stimuleren. Volgens sommige start-ups en investeerders is het één van de strategieën om succesvol te kunnen groeien in de volgende golf van de digitale economie. Maar wat is regulatory hacking nu precies en waar bestaat de toolkit uit?

  

Voor meer informatie over deze lezing  of het boeken van de lezing: info@edm-cc.nl